2014. január 8., szerda

Szívből

A következő bejegyzésemet csak erős idegzetűeknek ajánlom :) Csirkeszív és zöldségpüré...hát, nem egy pasis kaja, az egyszer biztos, de néha megpróbálok kímélőbbeket is készíteni.
Alapvetően annyi a története, hogy én gyerekkoromban nagyon szerettem a csirke szívet, a vasárnapi pörköltből Anyu meg Apu mindig nekem adta :) Ehhez képest még soha életemben nem vettem...viszont most ahogy sétáltam az egyik áruházban, megláttam egy szép nagy kupac szívet, vettem is hirtelen felidulásból egy 60-70 dkg-t. Majd elkezdtem agyalni mi legyen belőle, túl sok receptet nem találtam, így nagyjából úgy készítettem el, mint egy hagymás májat. Egyébként megnéztem, hogy mennyi kalória van a csirkeszívben: 153 kcal/ 100 g, ami nagyon baráti hiszen alig több, mint a csirkemellben (utóbbi 114 kcal/100g). Mindemellett nevetségesen olcsó, 500 Ft alatt volt /kg....szóval aki szereti, az egye bátran :)
És akkor jöjjön a recept:

Fűszeres csirkeszív pesto-s zöldségpürével

Hozzávalók:
1 kg csirkeszív
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek olaj

bors
majoranna
kakukkfű
cayenne bors
50 dkg karfiol
3 db krumpli
4 szál sárgarépa
só, szerecsendió
2-3 dkg vaj
zöld pesto

Elkészítés:
Megpárolom az apróra vágott hagymát, majd ráteszem a megtisztított csirkeszívet. Ízlés szerint fűszerezem sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel, cayenne borssal, valamint  a fokhagymával. Öntök rá 1-1,5 dl vizet, és alacsony lángon fedő alatt puhára párolom.
A karfiolt megtisztítom és rózsárira bontva pároló edényben puhára párolom, sóval ízesítem. A krumplit és répát megpucolom, nagyobb darabokra vágom és sós vízben puhára főzöm. A puha zöldségeket pürésítem botmixerrel vagy aprítógépben. Nekem még utána kellett sóznom a pürét, majd reszeltem rá friss szerecsendiót és zöld pesto-val megbolondítottam. Nem mondom, hogy mindennapi ízvilága lett, de az egyébként semleges zöldségeket nagyon feldobta a pesto.
Aki szereti az újdonságokat, próbálja kis bátran :)


2 megjegyzés: