Hónapok óta sztrapacskát szeretnék enni...vagy legalábbis valami finom juhtúrós akármit. Mivel drága Bátyám igényét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy jónéven venné, ha szülinapomkor főznék valamit, ezért úgy döntöttem, hogy eljött a sztrapacskám ideje...no, de hát mégis egy ünnepi ebédről van szó, így valami hús is illik hozzá. Egy egyszerű fokhagymás aprópecsenyét álmodtam ehhez.
Fokhagymás aprópecsenye juhtúrós sztrapacskával
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
1 kg krumpli
kb. 20 dkg liszt
só
1 nagy tejföl
15-20 dkg kenyérszalonna
2 kg lapocka
10 (!) gerezd fokhagyma
só
bors
olaj
Elkészítés:
A lapockát két nappal az elkészítés előtt megvettem, akkor felkockáztam és ráreszeltem a nagy adag fokhagymát, sóztam, borsoztam, meglocsoltam olajjal, majd lezárva pihentettem a hűtőben.
Pácolás után kevés olajon kérget sütöttem rá, majd visszavettem a gázt és fedő alatt puhára pároltam.
A sztrapacskához megpucoltam a krumplit, nyersen lereszeltem kislyukú sajtreszelőn, sóztam. Hozzáütöttem két tojást és annyi lisztet, hogy kicsit sűrűbb tésztát kapjak, mint a sima nokedlié. Forró sós vízbe szaggattam, miután feljönnek a víz tetejére, kicsit még hagyni kell, hogy a reszelt krumplinak legyen ideje megfőni.
A szalonnát apró kockákra vágtam és jó alaposan megsütöttem, amolyan pörcösre. A juhtúrót annyi tejföllel kikevertem, hogy folyós, lágy krém legyen. Ezt a finom juhtúrós krémet a pörc felével egy hőálló tálba tettem és rászedtem a kész krumplis nokedlit. A végén hozzáadtam a maradék szalonnát, még kanalaztam rá a szalonna zsírjából, alaposan összekevertem és betettem a sütőbe, hogy kicsit olyan 'nyú
lósan' összeálljon. Nem mondom, hogy szép, de utánozhatatlanul finom. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése