2017. július 23., vasárnap

A franciák sós pitéje

Párszor sütöttem már quiche-t (ejtsd:kis), nem bonyolult, a végtelenségig variálható és finom. Ez egy szalonnás, pórés verzió.

Szalonnás-póréhagymás quiche


Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg főtt,füstölt császárszalonna
3 dl tejszín
4 tojás
Só,bors
Olaj
15 dkg trappista sajt

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt

10 dkg vaj
1 tojás
Víz

Elkészítés:
A lisztet kb. egy tk. sóval elkeverem,majd a hideg vajat gyorsan elmorzsolom benne. Beleütöm a közepébe a tojást és annyi vizet adok hozzá, hogy gyúrható legyen. Gyorsan összegyútom és fél órára hűtőbe teszem. Tényleg fontos a gyorsaság, mert akkor lesz finom, omlós a vajas tészta.
A felkarikázott hagymát és felkockázott szalonnát olajon megpirítom,majd félreteszem. A teszínt és a tojásokat összekeverem egy külön edényben, hozzáadom a lereszelt sajt felét, sóval, borssal ízesítem. A hűtött tésztát kinyújtom kör alakúra és egy kivajazott pite formába teszem. Ami túllog a peremen,azt levágom. Megszúrkálom az alját villával és 180 fokos sütőben 5-8 percig elősütöm, éppen annyira, hogy keményedjen a tészta felszíne. Erre az elősütésre azért van szükség, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Ezután beleteszem a szalonnás, hagymás ragut és beleöntöm a tojásos tejszínt. Visszateszem a sütőbe, kb. 30 percre. Félidőben kiveszem és megszórom a maradék sajttal. Ha szép aranybarna a teteje, akkor kiveszem, picit hagyom hűlni, majd felszeletelem és jóízűen befalom 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése