2014. április 2., szerda

Ötletek spagettire

- avagy egy fárasztó nap után fél óra főzés több, mint elég :)

Nos lehet, hogy elég sok tésztás ételt teszek fel, ennek az egyik oka, hogy nagyon szeretjük, a másik, hogy villámgyorsan megvan. S mivel ma több, mint 10 óra meló után kissé le voltak merülve az elemeim, így ismét maradt a tészta. Nem mondom, hogy ez a szénhidrátszegény étrendbe belefér, de nem voltak illúzióim: tészta nélkül nem bírom, így inkább eszek fél adag ebédet, de muszáj kielégítenem az ízlelőbimbóim vágyait :) Azért írtam, hogy ötletek spagettire, mert kétfélét készítettem: egy húsosat és egy húsmenteset...na, vajon melyik lesz az enyém? :)

Sonkás-tejszínes spagetti  és  Cukkinis-márványsajtos spagetti

Hozzávalók:
40 dkg spagetti
kevés olivaolaj
5-6 dkg házi sonka
1 kis cukkini
3 dl tejszín
só, bors,
4-5 dkg trappista sajt
5-6 dkg márványsajt
0,5 dl száraz fehér bor

Elkészítés:
Feltettem főzni sós vízben a spagettit. Közben elővettem két serpenyőt (az egyik egy wok volt, hogy elférjen benne az emberes adag sonkás tészta a végén). Először megpirítottam az apró kockákra vágott sonkát...igazából ha nincs házi, akkor valami füstölt legyen, ne gépsonka, mert annak 'se íze-se bűze' - már bocsánat - ennek viszont ez a lelke. Ha szépen megpirult, félreteszem serpenyőstől, és a másikban magas lángon megpirítom a csíkokra vágott cukkinit egy leheletnyi olivaolajjal. Jó magas lángon végeztem ezt a műveletet, hogy meg is barnuljnak kicsit, és ne "punnyadjanak" össze, mert úgy veszít az élvezeti értékéből. Ha roppanósra pirult, rámorzsolom a márványsajtot, ráöntök kb. fél dl tejszínt és fél dl fehér bort, kicsit összerottyantom, sózom, és kész. Visszatettem a tűzre a sonkás edényt, ráöntöttem a maradék tejszínt, borsoztam (én sóztam is, mert nem volt vészesen sós a sonka, de a házinál kóstolni kell). Egy nagyon kevés márványsajtot ebbe is morzsoltam, plusz belereszeltem a trappistát, megvártam míg elolvadt és már kész is volt. A kifőtt tészta 1/4-ét a cukkinis szósszal 3/4-ét pedig a sonkással kevertem össze.

No, ilyenkor szoktam mondani, hogy csak az nem tud főzni, aki nem akar....annyira pofonegyszerűek ezek is :)


2 megjegyzés:

  1. Szia! Elkészültem a blogkóstolós bejegyzéssel, nagyon finom lett az étel! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a bizalmat, csodaszép lett mindegyik a fényképezőgéppel vívott élet-halál harc ellenére :) ...és hát a házi tészta, még a nyálam is csorgott! Utoljára Drága Nagymamámnál ettem olyat kb. 20 éve :( De majd egy unalmas hétvégén nekilátok én is! Örülök, hogy tetszett és ízlett Nektek! További jó szemezgetést ;)

    VálaszTörlés