2015. október 28., szerda

Akár maradékból is...

A következő étel "tűzoltás" jelleggel készült: ugyanis vendégeket vártam, és négyféle aprósággal akartam kedveskedni nekik. Az egyiket recept alapján készítettem, és szerintem ehetetlen lett, ezért szegény a wc-ben landolt, hát sajnos ilyen is van :(  Így viszont 40 percem maradt a vendégeim érkezéséig, úgyhogy marha gyorsan ki kellett találnom valamit. Igaz, hogy a már kész háromféle étek is bőségesen elegendő lett volna mennyiségre, de ha én valamit a fejembe veszek.... :) Szóval jött a "mivanitthon" megoldás, és ez lett belőle:

Spagetti pite 


Hozzávalók:
25 dg spagetti
10 dkg gépsonka
5 dkg félkemény sajt
5-6 db aszalt paradicsom
fél fej lilahagyma
5 dkg vaj
1 púpos ek.liszt
3-4 dl tej
3 tojás
só, bors

Elkészítés:
A spagettit sós vízben roppanósra főzöm. Közben a vajból, lisztből, tejből besamel (= tej) mártást készítek (pontosabb leírást itt találtok), picit hagyom hűlni majd beleütöm a tojásokat, sóval, borssal ízesítem. Az apróra vágott sonkát, sajtot, aszalt paradicsomot és lilahagymát belekeverem a tojásos besamelbe, majd a leszűrt, kifőtt tésztát is. Egy pite formát kivajazok és az egész ragus spagettit belesimítom. A tetejét meg lehet szórni ezzel-azzal (bazsalikom, reszelt sajt, paradicsom kockák), majd mehet a sütőbe addig, míg szép aranybarna színben kezd pompázni :)
A tojástól szépen összeáll, így szeletekre lehet vágni, mint egy pitét vagy tortát. Gyors vacsora, és tényleg elkészíthető szinte bármilyen variációban, függően attól, hogy mi van otthon. Jó étvágyat hozzá!



2015. október 21., szerda

Sok(k) hagyma erős gyomrúaknak

A következő receptet az Erdélyi Konyha 2015-ös Kalendáriumában olvastam, és mivel nagyon szimpatikus volt, kipróbáltam. A kezdeti szimpátia pedig csak még intenzívebb lett, miután elkészítettem és megkóstoltam, ezért aztán meg is osztom Veletek :) Képen nem túl szép, ráadásul vagy székelykáposztának vagy paradicsomos káposztának tűnik első ránézésre, de mindent leszámítva gyors, olcsó és finom.


Hagymatokány

Hozzávalók:
8 vöröshagyma
2 tojás
2 ek. tejföl
1 ek.  fehérborecet
só, bors
1 ek.piros paprika
olaj

Elkészítés:
A hagymát vékony csíkokra szelem és olajon,kicsi vizet aláöntve puhára párolom. Sózom, borsozom és megszórom piros paprikával. Átkevergetem, majd a két tojást - kicsit felverve - ráöntöm. Ha megfőtt a hagymában, két ek. tejföllel lágyítom, majd ízlés szerinti fehérborecettel savanyítom. Az eredeti recept szerint kicsivel több ecet ment bele, de nekem így ízlett...és a vendégek sem panaszkodtak :)


2015. október 19., hétfő

Lencse, tonhal, oliva...

Visszatérés a nagy csendből...egy kis szerencsehozó lencsével! :)
Egyébként az az igazán hihetetlen a blog írásban -  és nem írásban, hogy mióta ilyen passzív voltam, volt jópár új megtekintés az oldalon. Az okát nem értem, de végtelenül örülök neki, édesek vagytok, hogy még úgy is olvassátok, hogy a blogom szinte alvó pozícióban volt. Hálából megpróbálom összeszedni magam, és heti kettő bejegyzéssel színesíteni az életeteket / ételeteket :)
A következő receptet még évekkel ezelőtt próbáltam ki, valami hasonlót láttam az interneten (már egyáltalán nem tudnám megmondani, hogy hol...), és emlékezetből most így készült:

Tonhalas lencse saláta
Hozzávalók:

25 dkg lencse
1 konzerv tonhal
két marék fekete olajbogyó
1 kápia paprika
fél fej lilahagyma
kb. 4 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál fehérborecet
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A lencsét reggel beáztattam, hogy este össze tudjam állítani a salátát. Amikor szépen megszívta magát, megfőztem sós vízben, majd kihűtöttem. A hagymát és a paprikát apró kockákra, olivabogyót félbe vágtam, és a tonhallal együtt a lencséhez adtam őket. A maradék hozzávalókat ( a fokhagymát természetesen lereszelve) összekevertem és nyakon öntöttem a szilárd alapanyagokat. Egy éjszaka alatt kiválóan összeérett a hűtőben. Pirítóssal könnyű fogásként akár vacsorára is tökéletes, vagy reggelire....vagy ebédre....vagy tulajdonképpen amikor csak megkívánjuk :)