...de valóban csak úgy tűnik :) Említettem már ebben a bejegyzésemben, hogy csaptunk egy jó kis spanyol estét még augusztusban, ahol jópár dolgot felsorakoztattam. Mivel kedveljük a májat, így ez is nagyon szimpatikus lett az említett könyvből, hát el is készült.
Pikáns máj majadóval
Hozzávalók:
1 kg sertésmáj
2-3 ek liszt
olaj a sütéshez
só, bors
8 gerezd fokhagyma
5 ágacska oregánó (én szárítottat használtam)
125 ml vörösborecet
125 ml olivaolaj
1 ek rózsapaprika (sima őrölt piros paprikát tettem bele)
Elkészítés:
A sertésmájat megtisztítottam, felcsíkoztam és egy kis lisztben alaposan megforgattam. Felhevített olajban minden oldalát hirtelen átsütöttem, sóztam és borsoztam.
A majadóhoz a fokhagymákat megtisztítottam és beletettem a konyhai aprítóba (lehet simán mozsárban is készíteni), rászórtam az oregánót, hozzáöntöttem az olajat és az ecetet is, ment rá a piros paprika, só, bors és alaposan összeaprítottam. Azt írja az eredeti recept, hogy ha túl sűrű, lehet vízzel higítani, én öntöttem is hozzá. Ezt a fűszeres mártás-szerű majadót ráöntöttem a májra, majd lefedve egy éjszakán át hagytam összeérni a hűtőben. Másnap közepes lángon 15-20 perc alatt összeforraltam.
Hát, szó ami szó...meglepő az íze, főleg a vörösborecet miatt, de a rengeteg fokhagyma annyira felizgatja az ízlelőbimbókat, hogy nem lehet abbahagyni :)Mi friss kenyérrel tunkoltuk lelkesen :)
Hogy teljes legyen a spanyol hangulat (és becsempésszem a blogba zeneőrületemet is), kaptok egy kis autentikus muzsikát is mellé: Y Viva Espana :)
2014. október 16., csütörtök
2014. október 13., hétfő
Márványsajt-szerelem
Igen, nagyon szeretem a márványsajtot....meg persze egy csomó más sajtot is, de ez egyszerűen annyira finom ízt ad az olyan semleges alapanyagoknak, mint például a csirkemell, hogy elképesztő :) Általában óvatosan bánok két karakteres íz házasításával, de a márványsajt- rukkola páros maga a csoda!
Márványsajtos csirkemell ház gnocchival, rukkolával
Hozzávalók a gnocchihoz:
50 dkg kg krumpli
20 dkg liszt
1 tojás
só
Hozzávalók a csirkéhez:
50 dkg csirkemell
4 dl tejszín
10 dkg márványsajt
só, bors
rukkola
Elkészítés:
A gnocchi-t nem részletezném, leírás található itt, annyi különbséggel készítettem, hogy nincs benne spenót, és felesben készült fehér, valamint teljes kiőrlésű lisztből.
A csirkemelleket nagyobb darabokra szeltem, sóztam és forró serpenyőben gyorsan aranybarnára pirongattam. ezután kiemeltem őket, majd ugyanabba a serpenyőbe öntöttem a tejszínt, belemorzsoltam a márványsajtot, kis só és bor ment rá. Amikor szépen elolvadt a sajt és kellemesen besürítette a tejszínt, visszapakoltam a húsokat és kicsit összeforraltam még. Gnocchival és rukkolával tálaltam.
Nálunk egyébként vannak nézetkülönbségek Kedves Párommal a csirkemell sütést illetően. Ő azt szereti, ha barnára van pirítva, viszont egy apróra vágott csirkemellel vétek ezt az aljasságot elkövetni, mert annyira kiszárad, hogy teljességgel élvezhetetlen. Ezért inkább nagyobb darabokra szelem, mert így kivitelezhető, hogy a külső aranybarna réteg finoman ropogjon, mégse legyen csontszáraz a belseje.
Márványsajtos csirkemell ház gnocchival, rukkolával
Hozzávalók a gnocchihoz:
50 dkg kg krumpli
20 dkg liszt
1 tojás
só
Hozzávalók a csirkéhez:
50 dkg csirkemell
4 dl tejszín
10 dkg márványsajt
só, bors
rukkola
Elkészítés:
A gnocchi-t nem részletezném, leírás található itt, annyi különbséggel készítettem, hogy nincs benne spenót, és felesben készült fehér, valamint teljes kiőrlésű lisztből.
A csirkemelleket nagyobb darabokra szeltem, sóztam és forró serpenyőben gyorsan aranybarnára pirongattam. ezután kiemeltem őket, majd ugyanabba a serpenyőbe öntöttem a tejszínt, belemorzsoltam a márványsajtot, kis só és bor ment rá. Amikor szépen elolvadt a sajt és kellemesen besürítette a tejszínt, visszapakoltam a húsokat és kicsit összeforraltam még. Gnocchival és rukkolával tálaltam.
Nálunk egyébként vannak nézetkülönbségek Kedves Párommal a csirkemell sütést illetően. Ő azt szereti, ha barnára van pirítva, viszont egy apróra vágott csirkemellel vétek ezt az aljasságot elkövetni, mert annyira kiszárad, hogy teljességgel élvezhetetlen. Ezért inkább nagyobb darabokra szelem, mert így kivitelezhető, hogy a külső aranybarna réteg finoman ropogjon, mégse legyen csontszáraz a belseje.
2014. október 6., hétfő
Egy kis spanyol csoda
Pár hete könyves boltban jártam és találtam egy könyvet, melyben különféle tapas receptek vannak, csaptunk is egy jó kis 'tapas-estet'. Most megosztom Veletek azt, ami nekem a legjobban ízlett, de később folyamatosan kaptok majd egy-egy újabb ínyencséget közülük. Igazából ez némileg "tesója" a mi tócsninknak, de azért más ám :)
Fekete olajbogyó tésztabundában
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 tojás
só
30 dkg fekete olajbogyó
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
10 szárított paradicsom
1 tk. kakukkfű
cayenne bors
1/2 csokor petrezselyem
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet a tojásokkal és egy kis sóval simára keverjük. Az olajbogyót lecsepegtetjük, és durvára vágjuk, majd a tésztához adjuk. A fohagymát, a vöröhagymát és a paradicsomot is apróra vágva hozzáadjuk. Sózzuk és kakukkfűvel, cayenne borssal fűszerezzük. Végül a megmosott, felaprított petrezselymet is a masszába keverjük. Forró olajba egy kanállal adagolom és szépen átsütöm. Eredetileg kis puffancsokat sütöttek belőle, de mivel laposan jobban átsült, így én miután az olajba tettem, kicsit kilapítottam őket.
Sajnos nem túl mutatós a képen így papírtörlőn, bocsánat a nomád stílusért, de higgyétek el: nagyon finom :) Jó étvágyat hozzá!
Fekete olajbogyó tésztabundában
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 tojás
só
30 dkg fekete olajbogyó
4 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
10 szárított paradicsom
1 tk. kakukkfű
cayenne bors
1/2 csokor petrezselyem
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet a tojásokkal és egy kis sóval simára keverjük. Az olajbogyót lecsepegtetjük, és durvára vágjuk, majd a tésztához adjuk. A fohagymát, a vöröhagymát és a paradicsomot is apróra vágva hozzáadjuk. Sózzuk és kakukkfűvel, cayenne borssal fűszerezzük. Végül a megmosott, felaprított petrezselymet is a masszába keverjük. Forró olajba egy kanállal adagolom és szépen átsütöm. Eredetileg kis puffancsokat sütöttek belőle, de mivel laposan jobban átsült, így én miután az olajba tettem, kicsit kilapítottam őket.
Sajnos nem túl mutatós a képen így papírtörlőn, bocsánat a nomád stílusért, de higgyétek el: nagyon finom :) Jó étvágyat hozzá!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)