2014. szeptember 23., kedd

After Eight szülinapi torta

Drága Barátnőmnek mút héten volt a szülinapja és mivel él-hal az After-Eight csokiért, így egyértelmű volt, hogy sütök Neki valami ilyesmi finomságot :) Én nem vagyok nagy rajongója a mentolos csokinak, így nem mondanám, hogy ízlett, de Neki igen és ez a lényeg :) Keresgéltem a neten, és Naspolyakonyhájában találtam rá erre az egyszerű receptre, ami szerintem inkább pite, mint torta, de tetszetős és egyértelműen hozza az After Eight ízvilágát. Ezúton is köszönöm a receptet :)

After Eight pite

Hozzávalók:

A tésztához: 
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 ek porcukor
2 ek hideg víz

A krémhez:
4 dl tejszín
20 dkg fehércsoki
20 dkg étcsoki
3-4 csepp borsmentaolaj (csak gyógyszerkönyvi tisztaságú lehet, nem a párologtatóba való)

Elkészítés:
Először összeállítjuk a tésztát: a lisztet a porcukorral elkeverem, majd gyorsan szétmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojást és a vizet, jól összedolgozom és fóliába tekerve fél órára hűtőbe teszem. Utána kiveszem, kinyújtom úgy, hogy pereme is legyen. Beleteszem egy torta-, vagy piteformába, megszúrkálom villával az alját és előmelegített sütőbe rakom. Elvileg kéne rá nehezék, meg ilyenek...én ezt mindig kispórolom :) Egyszerűen csak figyelem mit művel a sütőben, és ha elkezd púposodni, gyorsan kikapom, újra megszúrkodom, hogy kimenjen a levegő, visszateszem és sülhet is tovább, eddig mindig bevált ez a módszer :) Kb. 15-20 perc alatt elkészül a tészta, kiveszem és hűlni hagyom. Ezalatt kikeverem a kétféle csokikrémet két külön edényben: 2-2 dl tejszínben felolvasztom a 20-20 dkg ét-, és fehércsokit. Amikor szép krémesek, a fehércsokisba belecsepegtetem a bormentaolajat. Amikor langyosra hűl a tészta, beleöntöm az étcsokit, majd rá a fehércsokit és villával kicsit megkavargatom, hogy ilyen szép márványos legyen. Egy éjszakára hűtőbe teszem és kész is.
Ha valaki szereti a mentolos csokit, feltétlenül próbálja ki, medrt egyszerű elkészíteni. Nekem csupán a megfelelő borsmentaolaj beszerzése okozott némi fejtörtést, mert a gyógynövényboltban nem kaptam, de a város ügyeletes gyógyszertárában sikerült azért hozzájutnom :)


2014. szeptember 2., kedd

Csirkemáj, kicsit másképpen

Szeretem a májat, a "legegyszerűbb" csirkemájat is. Általában jó sok hagymával, fokhagymával, majorannával és mustárral szoktam egy nagy serpenyőben megsütni. Most viszont kicsit más ízekkel bolondítottam meg, egyáltalán nem lett rossz :)

Aszalt szilvás-konyakos csirkemáj

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
0,5 kg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
6-8 dkg húsos szalonna
0,5 dl konyak
10 dkg aszalt szilva

Elkészítés:
Kevés olajra feltettem a nagyobb kockákra vágott szalonnát, én kolozsvárival készítettem. Erre ment a felaprított hagyma és fokhagyma, ezeket alacsony lángon kicsit megpároltam. Eközben megtisztítottam és feldaraboltam a májat, majd azt is beletettem a serpenyőbe. Nyakon öntöttem némi konyakkal és lefedve pároltam 10-15 percig alacsony lángon. Amikor megpuhult megsóztam, elzártam és fedő alatt még hagytam, hogy magába szívja kicsit a sót.
Friss, ropogós kenyérrel, vagy párolt rizzsel lehet tálalni.

Nagyon gyorsan elkészül és különleges, érdemes kipróbálni.