2014. július 28., hétfő

Gyors és egészséges

Az ilyen típusú ételeken keresztül szeretném bebizonyítani, hogy  gyorsan elkészíteni egy egészséges főtt ételt nem egy lehetetlen küldetés. És ez az, amit még egy személyre is érdemes elkészíteni, ha magányos esténken főtt ételre vágyunk. Kb. annyi idő alatt elkészül, mint egy melegszendvics.

Fűszeres afrikai harcsa kapros-joghurtos salátával


Hozzávalók:
15 dkg afrikai harcsa

citrombors
kevés olivaolaj
konyhakész salátakeverék
2 ek natur joghurt
kevés kapor
egy gerezd citrom

Elkészítés:
A halat befűszerezem, én most a són kívül csak citromborsot használtam, ami megadta a fő ízét. Az olajat felforrósítom egy jófajta teflon serpenyőben vagy grill serpenyőben és 5-7 percig sütöm a halacska mindkét oldalát. Míg az pirul, egy kis tálba teszem a salátakeveréket (jégsaláta-lilakáposzta-sárgarépás verziót vettem), a kaporral elkevert joghurtot ráöntöm, majd tányérra szedem. Ha szépen megpirult a halunk, a tetejére teszem.

Persze ha nagyobb mennyiséget készítünk, gazdaságosabb megvenni a salátának valókat egyesével és úgy elkészíteni, de ezt tényleg azért osztottam meg, hogy lássátok mennyire gyorsan lehet finomat készíteni. Ezt a bejegyzést főleg azoknak a tizen-huszonéveseknek szánom, akik úgy gondolják nincs affinitásuk a főzéshez és azt valami borzasztó mumusnak tekintik :) Szóval hajrá Lányok! Főzni jó! :)

2014. július 23., szerda

Jolly Joker süti

Ezt szerintem mindenki ismeri, aki már minimális barátságot kötött a tűzhellyel...és nem csak azért, mert néha letörölgeti :) Szóval...én nem vagyok nagy süti-bajnok, ezért ezt nagyon szeretem, mert hihetetlenül egyszerű és gyors! Ráadásul nagyon finom....két-három szelet a minimum, amit együltő helyében bevág belőle az ember lánya :) Mindenképpen le szeretném Nektek írni azt a verziót, amit én szoktam készíteni, mert ehhez még csak mérőszerkezet sem szükséges!

Boci szelet vagy boci túrós...kinek hogy tetszik

Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
11 ek cukor
15 kanál liszt
2 ek kakaópor (természetesen cukrozatlan)
1 kk szóda-bikarbóna
11 ek olaj
2,5 dl tej

Hozzávalók a túróhoz:
25 dkg túró
1 tojás
1 csoma vaníliás cukor
5 ek cukor
1 ek búzadara
1 citrom leve
fél citrom héja

Elkészítés:
Tulajdonképpen semmi különös, csak két külön edényben összekeverem a tészta és a túró hozzávalóit. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és beleöntöm a tésztát. Ezután egy kanállal belehalmozom össze-vissza a túrót. Kb. 30-40 perc alatt készre sütöm.
Két tuti tippel lehet még fokozni az ízorgiát: egyrészt a kakaó minőségével (nem szeretek reklámozni bármit is, de én a Lidl-s kakaóra esküszöm, mert olyan elképesztő színe és íze van, hogy ilyennel még nem találkoztam). Ezen kívül még a túró halmok mellé házi meggylekvárt is szoktam a tésztára kanalazni, érdemes kipróbálni!

Szívből ajánlom kezdő és "lusta" háziasszonyoknak, vagy akár fiatal csajoknak, akik valamivel elő akarnak rukkolni édesszájú szerelmüknek :)

2014. július 22., kedd

Pástétomok

Néhány hete vendégeim voltak, s mivel elég különböző az ízlésük így gondoltam többfélét készítek. Nem volt időm egész nap a konyhában készülődni, így olyat találtam ki, amit elő lehet készíteni a megelőző napokban. Így esett a választásom a pástétomokra.



Bazsalikomos - paradicsomos májpástétom (a képen a felső)

Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
olaj
0,5 kg csirkemáj
1-2 ek tejföl
5 dkg vaj (nem margarin!)
só, bors
2 marék friss bazsalikom
4-5 ek sürített paradicsom

Elkészítés:
A felaprított hagymát olajon megpárolom, majd ráteszem a megtisztított, feldarabolt csirkemájat. Pirítom-párolom, amíg finom puha nem lesz. A máj egy rémegyszerű étel, csak nem szabad túlsütni/túlfőzni, mert élvezhetetlen lesz. Amíg párolódik hozzáadom a bazsalikom levelek felét, borsot és a paradicsompürét. Amikor finoman krémes puha, megsózom és lehúzom a tűzről. Amikor kihűlt botmixerrel vagy konyhai aprítóval a vajat, a tejfölt és a maradék bazsalikomot hozzáadva pürésítem. Igény és állag szerint lehet még paradicsom sürítménnyel ízesíteni.



Márványsajtos csirkemell pástétom  (a képen a bal oldali)

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
só, bors
5 dkg vaj (nem margarin)
1-2 ek tejföl
6-8 dkg márványsajt

Elkészítés:
A csirkemellet kis kockákra vágtam és párolóedényben puhára pároltam. Miután kész lett, aprítógépbe tettem a vajjal, sajttal, tejföllel együtt. Sóztam, borsoztam és krémesre pürésítettem. És már kész is :)



Curry-s tojáskrém  (a képen a jobb oldali)

Hozzávalók:
7-8 tojás
1-2 ek tejföl
só, bors
fél fej vöröshagyma
kis gerezd fokhagyma
ízlés szerint curry
kevés olaj

Elkészítés:
A tojásokat keményre főztem, az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam egy kevés olajon. Megpucoltam a tojásokat és a szokásos módon beletettem az aprítóba, hozzáadtam a hagymát, fokhagymát, tejfölt, sóztam, borsoztam, curry-vel ízesítettem.



Szarvasgombás vaj  (a képen az alsó)

Hozzávalók:
20 dkg vaj (nem margarin!)
1,5-2 dkg szarvasgomba


Elkészítés:
Drága Aliz barátnőmtől kaptam egy jó adag szarvasgombát, ennek köszönhető ez a mennyei étek. Ez ugyan nem pástétom, de kenhető :) Nincs is  mit leírni vagy túlmagyarázni...a vajat összekeverem a lereszelt szarvasgombával, megsózom és pont :)


A közelünkben van egy kiváló pékség, ahol isteni ropogós rozsos bagettet lehet kapni, amiből beszereztem párat, azzal és friss zöldségekkel fogyasztottuk a fent leírt quartettet :)