2014. június 23., hétfő

BLOGKÓSTOLÓ 17.

A tetovált lány, vagyis Ági  meghirdette a 17. Blogkóstolót (17. Blogkóstoló sorsolása  ), amire én is jelentkeztem. Ennek az a lényege, hogy kisorsol a jelentkezők közül egy sorrendet, megosztja és mindenki az utána következő blogról választ valami finomságot, amit elkészít. Nekem ez az első ilyen közösségi blogos élményem, így nagy örömmel vetettem bele magam a nekem sorsolt blogger, vagyis Fehér Falat írásaiba. Egyértelműen látszik, hogy a tudatos táplálkozás híve, ami nekem nagyon tetszett, és egyik nagy kedvence a különböző ízesítésű zabkorong. Rögtön le is csaptam rá és a következőt készítettem el: Fehér Falat színes zabkorongjai
....sokat nem variáltam rajta, csak készítettem hozzá egy egészségtudatos cukkinifőzeléket.

Színes zabkorongok kapros cukkinifőzelékkel

Hozzávalók a zabkorongokhoz:
2,5 dl zabpehely
2 tojás
fél fej vöröshagyma (Fehér Falat 1 lilahagymával készítette)
1 kápia vagy kaliforniai paprika
kevés olaj
só, bors
1 csokor snidling (Fehér Falat szárítottat tett bele)

Hozzávalók a főzelékhez:
3 db zsenge cukkini
1 kis natúr joghurt
3-4 kisebb szem krumpli
só, bors
fél gerezd fokhagyma
egy csokor kapor

Elkésztés:
A zabpelyhet kb. 1 dl vízzel leöntöm és hagyom, hogy felszívja (kb. fél óra). A burgonyát meghámoztam és párolóedényben elkezdtem párolni. Közben a cukkiniket felkockáztam és amikor a krumpli már majdnem puha volt, hozzátettem a cukkinit is. Nagyon kevés idő (5-10 perc) elég neki, mert akkor jó, ha még roppanós és a továbbiakban még fogjuk kicsit hőkezelni. Szóval amikor a krumpli teljesen megpuhult, a cukkini pedig még res, leveszem a tűzről és az 1/3 cukkinit a burgonyákkal összeturmixolom (én jelen esetben a konyhai aprítóval tettem), sózom, borsozom, beleszórom a kaprot és pépessé zúzom. Ebbe a masszába beleöntöm a joghurtot, összekeverem. A darabokban hagyott cukkinit beleöntöttem egy kis lábasba majd hozzáadtam a joghurtos masszát; nekem kicsit sűrű lett, ezért öntöttem hozzá némi vizet. Kicsit még összerottyantottam és kész is az igen egészséges, önmagával (és egy kis krumplis trükkel :)  ) besűrített főzelékünk. Se habarás, se rántás :)

Amíg ezt elkészítettem, a zabpehely is remekül magába szívta a ráöntött vizet, így mehetett bele minden egyéb hozzávaló: a 2 tojás, fél fej felaprított vöröshagyma, 1 piros kaliforniai paprika kockákra vágva, só, bors, és a felaprított snidling. Mivel a főzelékbe csak egy fél gerezd fokhagymát reszeltem, így a másik felét ebbe tettem :) Alaposan összekevertem és kevés olajon korongokat formázva belőlük közepes lángos barnára sütöttem mindkét oldalukat.
Ezúton is köszönöm Fehér Falatnak az ötletet, nagyon finom lett :) Ha javasolhatom, próbáld ki ezzel a főzelékkel is! No, és persze mindenki más is ;)


2014. június 17., kedd

Gyors egyszemélyes

15 perc alatt készítettem egy egyszemélyes fogást, nagyon kedvemre való lett :)

Pirított harcsakockák pesto-s spagettiágyon

Hozzávalók:
10-15 dkg afrikai harcsa
só, bors
fél citrom leve
kevés olaj
8-10 dkg spagetti (durum)
1 ek. zöld pesto
1 ek. tejföl

Elkészítés:
Feltettem egy  kis fazék vizet a tűzre, míg felforrt felkockáztam a halat, kevés olajon megpirítottam. Közben sóztam, borsoztam, rácsorgattam a citrom levét. Amikor felforrt a víz, megsóztam és megfőztem benne a spagettit. Egy kis edényben összekevertem a tésztát a tejföllel és a pesto-val, majd tányérba helyeztem. Amikor a harcsakockák ilyen szép barnára pirultak, mint a képen, ráhalmoztam a spagettire, és jóízűen elfogyasztottam.
Gyors, egészséges és finom! :)

2014. június 4., szerda

Dolce vita :)

Nos, nem vagyok egy sütő bajnok, inkább a főzés az én asztalom...igazából még nagyon nem rontottam el süteményt sem, csak a főzésnél érzésből dolgozom, a sütéshez kell a recept meg a mérleg. Persze lehet, hogy 4-5 év múlva már ehhez sem kell elővennem :) Készítettem már egyszer rácsos pitét, az szilvás volt és finom, de ez totálisan überelte azt. Azt hiszem a titok abban rejlett, hogy nem margarinnal, hanem vajjal dolgoztam és gyorsan hidegen összeállítottam a tésztáját. Ezt minden szakirodalom, receptújság, blog és kontár-szakács is leírja, hogy a linzer tésztát hideg hozzávalókból gyorsan kell összegyúrni, mert akkor lesz finom, puha és omlós....hát, az durván az volt :) És akkor jöjjön a recept:

Barackos rácsos pite

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
víz (tojás sárgája helyett)
1 nagy konzerv barack
1 vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A lisztben elmorzsoltam a hideg vajat, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és annyi vizet, amivel jól gyúrhatóvá vált. Az eredeti receptben egy tojássárgáját írt, de mivel nálam az éppen egy sem volt és már nyakig benne voltam a sütésben, így nem mentem le a boltba, hanem vízzel oldottam meg. Kicsit ugyan tartottam tőle, hogy "jajjj, mi lesz, ha eltérek a recepttől", de nagyon omlós lett. Szóval miután gyorsan összedolgoztam a tésztát, fóliába helyezve 1 órára a hűtőbe tettem. Közben a barackot felkockáztam, beleetettem egy kis lábasba, ráöntöttem a levének 3/4 részét és felmelegítettem.. A maradék levet kikevertem a pudingporral, majd hozzáadtam a felmelegített barackhoz. Nekem kicsit sűrű volt, így egy kis vízzel higítottam. Hagytam ezt is hűlni. Amikor letelt az egy óra, kivettem a tésztát és ketté vettem (2/3 - 1/3 arányba). A nagyobbik részt vékonyra nyújtottam, és kivajazott tortaformába helyeztem úgy, hogy a széle a forma falára simult, villával megszúrtam több helyen. Betettem kb. 10 percre alacsony lángon sülni...több helyen azt írták érdemes súly ráhelyezni, hogy ne púposodjon fel, de én ezt elhagytam, csak tényleg ne menjen legmagasabb hőfokon a sütő. Közben a maradék tésztát is kinyújtottam és hosszú csíkokra vágtam. Amikor a tészta teteje kicsit keményebb lett, kivettem és beleöntöttem a pudingos barackot. A tésztacsíkokkal lefedtem és kb. 35-40 percet együtt sütöttem.
Nagyon finom és ilyen módszerrel szinte bármilyen idény gyümölccsel el lehet készíteni ezt.

A képen látszik, hogy az enyémnek kicsit fakó a teteje, ez lett az egyetlen szépséghibája, de sajnos ezzel nem tudtam mit kezdeni, mert a sütő alulról nagyon, felülről nagyon gyatrán süt...de normál esetben a csíkok gyönyörű aranybarnára sülnek. Kihűlve megszórtam porcukorral és felszeltem.

2014. június 3., kedd

Reggeli kényeztetés

Annyira jó, amikor meleg reggelivel lehet kezdeni a napot :)

Paradicsomos-snidlinges tojáslepény camambert-rel

Hozzávalók:
4 tojás
egy marék aprított friss snidling
fél paradicsom
5 dkg camambert

olaj

Elkészítés:
Jó alaposan felvertem a tojást, majd kevés felmelegített olajra öntöttem. Rászórtam a snidlinget, belekockáztam a sajtot és rákarikáztam a paradicsomot. Alacsony lángon, lefedve sütöttem addig, amíg kicsit folyós volt még a teteje. Négy felé vágtam, kicsit széthúzogattam, hogy a rések közé belefolyjon és még 1-2 percig sütöttem....éééésss már kész is :) Ropogós korpás zsemlével fogyasztottam :)