2014. április 23., szerda

Egy kis mediterrán ízvilág

Friss kicsi cukkiniket vettem, amit némi sárgarépával kiegészítve gyors, finom salátát készítettem, majd megkoronáztam egy kis tojással :)

Mediterrán cukkinisaláta bevert tojással

Hozzávalók (2 főre):
2 kicsi cukkini
1 közepes sárgarépa
5-6 db olajban eltett aszalt paradicsom
2 marék fekete olivabogyó
kevés mediterrán szőlőmagolaj
4 tojás
felkarikázott bagett
zöld pesto


Elkészítés:
A cukkiniket alapos mosás után zöldséghámozóval vékony lapokra szelem, ugyanígy a megpucolt sárgarépát is. A cukkini belső magos részét már nem teszem hozzá, de a mostani friss, zsenge cukkiniknek szinte alig van magja még. Ezeket a lapos szálakat belehalmozom egy tálba, megszórom a felkarikázott olivabogyóval, valamint a felcsíkozott aszalt paradicsommal. Közben egy kis lábasban teszek fel vizet forralni. A salátát meglocsolom a mediterrán szőlőmagolajjal. Ha ilyenünk nincsen, akkor friss aprított bazsalikommal, oregánóval, zúzott fokhagymával kikevert olivaolajjal is helyettesíthetjük. Ha felforrt a víz, lejjebb veszem alatta a lángot és a gyöngyöző vízbe eresztem óvatosan a tojásokat. Kb. 4-5 perc után szűrőkanállal kiveszem, a tányérba púpozott saláta tetejére helyezem, sózom és felvágom őket.
Hozzá felkarikázott, pesto-val megkent bagettet kínálok. Isteni finom így együtt, jó étvágyat!



2014. április 19., szombat

Nagy családnak nagy kalács

Szerettem volna Húsvétra valamilyen sós kalácsot sütni, de még sose készítettem semmilyet, így nincsen bevált receptem. Abban biztos voltam, hogy szeretném ha medvehagymás lenne...erre tegnap drága Helga barátnőm meglepett a Príma Konyha legújabb számával, amiben megtaláltam ezt a receptet és ma ki is sült a kicsike :)

Medvehagymás-fűszeres kalács

Hozzávalók a tésztához:
4 dkg élesztő
kb. 4 dl tej
2 mokkáskanál kristálycukor
80 dkg finomliszt
2 tojássárgája
1 kiskanál só
10 dkg vaj vagy sütőmargarin
3 ek. olaj

Hozzávalók a töltelékhez:
1 csokor medvehagyma
1 púpozott ek. édes őrölt pirospaprika
1 csapott ek. őrölt fekete bors

a tetejére egy tojás sárgája és egy marék szezámmag

Elkészítés:
Kb. 1 dl langyos cukrozott tejbe belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam.  A lisztet beleszitáltam egy tálba, a közepébe egy mélyedésbe öntöttem a felfuttatott tejet, ráütöttem a két tojás sárgáját, hozzáadtam a sót, az olvaszott (de nem meleg) vajat, az olajat és a maradék langyos tejet. Bedagasztottam és meleg helyen letakarva kétszeresére kelesztettem.
Ezután 3 részre osztottam, és egyenként vékony téglalap alakúra nyújtottam őket. Mindegyiket megkentem kis vízzel, sóztam, az elsőt megszórtam az apróra vágott medvehagymával, a másodikat az őrölt piros paprikával, a harmadikat pedig az őrölt fekete borssal. Mindegyiket hosszanti irányban feltekertem, mint egy palacsintát, majd az így készült hosszú hengerekből fonatot készítettem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, lekentem tojás sárgájával, megszórtam szezámmaggal majd hagytam kelni még 35 percet. Ezután közepes lángos szép aranybarnára sütöttem.
Ez egy giga méretű kalács lett, de leszünk is rá páran :) 3-4 fős család részére nyugodtan meg lehet felezni a hozzávalók mennyiségét.
Szerintem a húsvéti sonkával gond nélkül le fog csúszni :)


Ezzel kívánok minden kedves olvasómnak Áldott Húsvéti Ünnepet!

2014. április 16., szerda

Babfasirt

Egy kis ötlet Nagypéntekre...vagy a mindennapokra is akár.

Babfasirt

Hozzávalók:
2 konzerv vörös bab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zsemle
2 tojás
annyi zsemlemorzsa, amennyit felvesz
só, bors
őrölt kömény

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, a babot leszűröm, majd összetöröm villával. Nem kell teljesen pépesre, olyan finoman darabos maradhat. Egy nagyobb tálba teszem a babot, majd hozzáteszem az üvegesre párolt hagymát. A zsemlét vízbe áztatom, kinyomkodom és ezt is hozzáadom. Beleütök két tojást, sózom, borsozom, őrölt köménnyel és reszelt fohagymával fűszerezem. Jó alaposan összekeverem és lassanként annyi zsemlemorzsát öntök hozzá, amennyit felvesz. Egyébként 'kiskoromban' imádtam ezeket az "amennyit felvesz" és "olyan gondulom-formán" kifejezéseket....halvány fogalmam nem volt mennyit kéne felvennie és hogy én hogyan "gondulom :) No, de most már én is előszeretettel használom ezeket :)
Visszakanyarodva...jól összedolgozom, gombócokat formázok belőle, megforgatom zsemlemorzsában, kicsit kilapítom és olajozott tepsibe sorakoztatom őket. Magas hőfokon ropogósra sütöm.

Én ez alkalommal borsófőzelék mellé készítettem, de puha kenyérrel, friss zöldségekkel is kiváló!

2014. április 2., szerda

Ötletek spagettire

- avagy egy fárasztó nap után fél óra főzés több, mint elég :)

Nos lehet, hogy elég sok tésztás ételt teszek fel, ennek az egyik oka, hogy nagyon szeretjük, a másik, hogy villámgyorsan megvan. S mivel ma több, mint 10 óra meló után kissé le voltak merülve az elemeim, így ismét maradt a tészta. Nem mondom, hogy ez a szénhidrátszegény étrendbe belefér, de nem voltak illúzióim: tészta nélkül nem bírom, így inkább eszek fél adag ebédet, de muszáj kielégítenem az ízlelőbimbóim vágyait :) Azért írtam, hogy ötletek spagettire, mert kétfélét készítettem: egy húsosat és egy húsmenteset...na, vajon melyik lesz az enyém? :)

Sonkás-tejszínes spagetti  és  Cukkinis-márványsajtos spagetti

Hozzávalók:
40 dkg spagetti
kevés olivaolaj
5-6 dkg házi sonka
1 kis cukkini
3 dl tejszín
só, bors,
4-5 dkg trappista sajt
5-6 dkg márványsajt
0,5 dl száraz fehér bor

Elkészítés:
Feltettem főzni sós vízben a spagettit. Közben elővettem két serpenyőt (az egyik egy wok volt, hogy elférjen benne az emberes adag sonkás tészta a végén). Először megpirítottam az apró kockákra vágott sonkát...igazából ha nincs házi, akkor valami füstölt legyen, ne gépsonka, mert annak 'se íze-se bűze' - már bocsánat - ennek viszont ez a lelke. Ha szépen megpirult, félreteszem serpenyőstől, és a másikban magas lángon megpirítom a csíkokra vágott cukkinit egy leheletnyi olivaolajjal. Jó magas lángon végeztem ezt a műveletet, hogy meg is barnuljnak kicsit, és ne "punnyadjanak" össze, mert úgy veszít az élvezeti értékéből. Ha roppanósra pirult, rámorzsolom a márványsajtot, ráöntök kb. fél dl tejszínt és fél dl fehér bort, kicsit összerottyantom, sózom, és kész. Visszatettem a tűzre a sonkás edényt, ráöntöttem a maradék tejszínt, borsoztam (én sóztam is, mert nem volt vészesen sós a sonka, de a házinál kóstolni kell). Egy nagyon kevés márványsajtot ebbe is morzsoltam, plusz belereszeltem a trappistát, megvártam míg elolvadt és már kész is volt. A kifőtt tészta 1/4-ét a cukkinis szósszal 3/4-ét pedig a sonkással kevertem össze.

No, ilyenkor szoktam mondani, hogy csak az nem tud főzni, aki nem akar....annyira pofonegyszerűek ezek is :)